Jump to content

Call for Participation/nl

From Wikimania 2011 • Haifa, Israel

* ar/العربية (published)* cs/čeština (missing) * be-tarask/беларуская (тарашкевіца) (missing) * de/Deutsch (published)* el/Ελληνικά (missing) * en/English (published)* es/español (published)* eu/euskara (missing) * fa/فارسی (missing) * fi/suomi (missing) * fr/français (published)* ga/Gaeilge (missing) * he/עברית (published)* hi/हिन्दी (missing) * hu/magyar (published)* ia/interlingua (missing) * it/italiano (missing) * ja/日本語 (missing) * ka/ქართული (missing) * ko/한국어 (published)* lb/Lëtzebuergesch (missing) * ms/Bahasa Melayu (missing) * nl/Nederlands (published)* oc/occitan (missing) * pl/polski (published)* pt/português (published)* ro/română (missing) * ru/русский (published)* scn/sicilianu (missing) * sv/svenska (missing) * ta/தமிழ் (missing) * te/తెలుగు (missing) * tr/Türkçe (missing) * uk/українська (published)* za/Vahcuengh (missing) * zh-hans/中文(简体) (missing) * zh-hant/中文(繁體) (missing) * * * * * * * *

destination: Call for Participation

Please keep in sync with {{Translation/Call for Participation/Plain text}}


Wikimania Logo
Wikimania Logo

Oproep tot deelname

Wikimania is een jaarlijks wereldwijd evenement dat volledig gewijd wordt aan Wikimediaprojecten wereldwijd (inclusief Wikipedia, Wikibooks, Wikinews, Wiktionary, Wikispecies, Wikimedia Commons en MediaWiki). De conferentie is een bijeenkomst van verschillende gemeenschappen die bijdragers, gebruikers en ontwikkelaars van Wikimediaprojecten een mogelijkheid geeft elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen, informatie over onderzoek en projecten te delen en samen te werken voor de toekomst van de projecten. De conferentie is publiek toegankelijk en biedt docenten, onderzoekers, programmeurs en iedereen die geïnteresseerd is in de Wikimediaprojecten de mogelijkheid om meer te weten te komen over deze projecten en hun ideeën hierover te delen.

De zevende jaarlijkse Wikimania zal van 4 tot 7 augustus 2011 gehouden worden in het Haifa Auditorium Complex in de Israëlische stad Haifa. Voor meer informatie kunt u terecht op de officiële website van de Wikimania 2011: http://wikimania2011.wikimedia.org/.

Wikimania 2011 zal een mengeling zijn van ingezonden presentaties, panels en workshops, vrije ontmoetingen en bliksemlezingen. De inzendingen zullen op voorhand worden besproken en geselecteerd door het programmacomité. Iedereen is welkom om een presentatie te houden tijdens de vrije ontmoetingen, ook als uw inzending niet wordt aangenomen door het programmacomité.

Belangrijke data

  • Deadline voor het inzenden van de workshop-, panel- en presentatievoorstellen: 30 april 2011
  • Bekendmaking van aanname: 15 juni 2011
  • Alle voorstellen zijn welkom tijdens de bliksemlezingen van de conferentie, ook als deze niet worden aangenomen in dit aanvangsproces.

Thema's

De Wikimania van dit jaar kent vijf thema's:

Wikicultuur en de Gemeenschap

De effecten van wikicultuur op de gemeenschap - een forum om onderwerpen in verband met culturele, gemeenschappelijke, sociale en demografische aspecten van de wikicultuur en de interactie met het grote publiek te bespreken. Hieronder een (incomplete) lijst van relevante onderwerpen:

  • Wiki Outreach: het bekendmaken van wiki's en Wikimediaprojecten bij het grote publiek;
  • Hoe zal de wikitechnologie in de toekomst de wereld veranderen?
  • Wikigemeenschap: conflictoplossing en de dynamiek van de gemeenschap; reputatie en identiteit;
  • Verschillende Wikiculturen - botsingen tussen gemeenschappen en de effecten daarvan - Kunnen mensen met verschillende culturele achtergronden een encyclopedie creëren aan de hand van gemeenschappelijke regels? Hetzelfde onderwerp vanuit het standpunt van verschillende culturen;
  • Speciaal: Wikipedia in het Israëlisch-Arabisch conflict - kunnen wiki's dienen als hulpmiddel voor het begrijpen en accepteren van culturele verschillen in het Midden-Oosten?; Wiki als hulpmiddel bij internationale en interculturele dialoog.

Wiki en opvoeding - Wiki in kennissamenwerking

Het Kennis- en Samenwerkingsthema streeft naar de promotie van onderzoek en interessante ideeën met betrekking tot kennis en informatiebeheer, alsook over samenwerking en deelnemende projecten.

  • De inhoud van een Wiki: nieuwe manieren om de inhoud en geloofwaardigheid te verbeteren, en voornamelijk het gebruik van de inhoud in onderwijs, journalistiek en onderzoek;
  • Semantische wiki's: het gebruik van semantische webtechnologieën, verbonden data; semantische aantekeningen en metadata (in het bijzonder de verhouding tussen manuele en automatische benaderingen)
  • Wikiversity en andere wiki's die te maken hebben met hoger onderwijs: het onderzoeken van manieren waarop wikibronnen gebruikt worden in de academische wereld en de onderzoekspraktijk, uitwisselen van ideeën over het verbeteren van de samenwerking in onderzoeksinstituten, universiteiten en hun bijdragen aan de kwaliteit van de inhoud;
  • Wikitechnologie als didactisch hulpmiddel in het onderwijs
  • Wiki als een hulpmiddel voor musea - het bijhouden van informatie ten gunste van het publiek;
  • Wikitechnologie als hulpmiddel voor het behoud van culturen

Wiki-infrastructuur en -technologie

Het thema met betrekking tot infrastructuur en technologie zal een forum verschaffen waar zowel onderzoekers als beoefenaars nieuwe benaderingen, toepassingen en technologieën kunnen delen, alsook het zoeken naar nieuwe methoden om toegang tot wiki's alomtegenwoordig te maken.

  • Ontwikkeling van MediaWiki: kwesties met betrekking tot de ontwikkeling van MediaWiki en zijn extensies.
  • Verder kijken dan MediaWiki: welke andere wiki-achtige platforms bestaan er; welke hulpmiddelen hebben we nodig voor samenwerking bij verschillende soorten kennis?
  • Mobiele wiki's: Het internet verschuift van het computerscherm naar mobiele telefoons; hoe kunnen wiki's op mobiele toestellen worden gebruikt?; Toegevoegde Realiteit die op wiki's gebaseerd zijn, locatiegebaseerde dienstverlening
  • Ontwerp van de gebruikersomgeving: gebruiksvriendelijkheid en ervaringen; toegankelijkheid, aan te passen interfaces en personalisering; nieuwe ontwerpen van gebruikersinterfaces.

Wiki's, vrije kennis en auteursrechten

Wikitechnologieën kunnen worden gebruikt op multinationaal niveau en verscheidene juridische systemen kunnen van toepassing zijn op het gebruik ervan. Deze juridische systemen kunnen botsen en elkaar tegenspreken, wat resulteert in beperkingen op het verzamelen van vrije informatie binnen wikisystemen en -technologie. Dit thema onderzoekt deze vragen en stelt oplossingen voor:

  • Auteursrechten en wiki: conflicten tussen verschillende wetten die tegelijkertijd van toepassing zijn op dezelfde wiki
  • Licenties: toepasbaarheid en problemen
  • Juridische problemen in de wiki-praktijk: laster, anti-lasterwetgevingen, recht op privacy, biografieën van levende personen.

Wikitechnologieën - Communicatie en Business

Wikitechnologieën kunnen ook gebruikt worden in het bedrijfsleven en in de media. Dit thema bespreekt het gebruik van wikitechnologieën als een hulpmiddel voor business en handel.

  • Wikisystemen als een kanaal voor nieuwsmedia
  • Wikisystemen als een bedrijfshulpmiddel
  • Wikisystemen als een commercieel hulpmiddel: het verzamelen en delen van informatie door commerciële instanties en als hulpmiddel voor commerciële uitsrekking

Indiening

Auteurs kunnen hun workshop-, seminarie-, panel- en presentatievoorstellen inzenden.

Om een voorstel in te zenden, zie hieronder.

Bij het inzenden van een voorstel gaat u akkoord met het feit dat de tekst van uw voorstel, uw diapresentaties en video-opnames kunnen worden verspreid onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution/Share-Alike License of een soortgelijke licentie. Ook kunnen opnames van uw presentatie live uitgezonden worden, opgenomen worden en later als download beschikbaar gemaakt worden; dit ook volgens de voorwaarden van bovenstaande licentie. Indien u niet akkoord gaat met deze vereisten (bijvoorbeeld als u niet wilt dat uw presentatie opgenomen wordt), gelieve dan met een comitélid in contact te treden alvorens een voorstel in te dienen.

U wordt via uw contactinformatie ingelicht over de beslissing van het comité met betrekking tot uw inzending.

Indien uw inzending niet wordt toegevoegd aan het voorlopige schema, wees dan niet gedemotiveerd: Wikimania 2011 maakt tijd vrij om deelnemers de kans te geven in onofficiële, zelf-georganiseerde werkgroepen te werken. Er worden veel mogelijkheden geboden om ter plaatse onderwerpen naar voren te brengen.

Vervang de tekst "[Titel van uw voorstel]" in het kader hieronder met de titel van uw inzending en klik op Pagina aanmaken (Create page). U zal worden omgeleid naar een wikipagina met duidelijke uitleg, die u moet opslaan om uw inzending te vervolledigen.

Indien u hulp nodig heeft met het inzenden kan u het Programmacomité contacteren.

Bekijk de lijst van inzendingen voor Wikimania 2011.