Call for Participation/hu

From Wikimania 2011 • Haifa, Israel

* ar/العربية (published)* cs/čeština (missing) * be-tarask/беларуская (тарашкевіца) (missing) * de/Deutsch (published)* el/Ελληνικά (missing) * en/English (published)* es/español (published)* eu/euskara (missing) * fa/فارسی (missing) * fi/suomi (missing) * fr/français (published)* ga/Gaeilge (missing) * he/עברית (published)* hi/हिन्दी (missing) * hu/magyar (published)* ia/interlingua (missing) * it/italiano (missing) * ja/日本語 (missing) * ka/ქართული (missing) * ko/한국어 (published)* lb/Lëtzebuergesch (missing) * ms/Bahasa Melayu (missing) * nl/Nederlands (published)* oc/occitan (missing) * pl/polski (published)* pt/português (published)* ro/română (missing) * ru/русский (published)* scn/sicilianu (missing) * sv/svenska (missing) * ta/தமிழ் (missing) * te/తెలుగు (missing) * tr/Türkçe (missing) * uk/українська (published)* za/Vahcuengh (missing) * zh-hans/中文(简体) (missing) * zh-hant/中文(繁體) (missing) * * * * * * * *

destination: Call for Participation

Please keep in sync with {{Translation/Call for Participation/Plain text}}


Segíts terjeszteni ezt a felhívást illetékes levelezőlistákon és fórumokon! A terjesztés koordinálására tartjuk fenn ezt a lapot. Az alábbi felhívás vágólapra másolható formázatlan szövegű változatát itt találod!

Részvételi felhívás

Wikimania 2011 logo
Wikimania 2011 logo

A wikimánia évente megrendezett, a Wikimédia-projekteknek (Wikipédia, Wikikönyvek, Wikihírek, Wikiszótár, Wikifajok, Commons és MediaWiki) szentelt világméretű konferencia és közösségi találkozó. Lehetőséget biztosít arra, hogy a szerkesztők, a csak olvasók és a Wikimédia-projektek fejlesztői megismerkedjenek egymással, ötleteljenek, beszámoljanak az őket illető kutatásokról és tervekről, és a projektek jövőjének érdekében összefogjanak.

A konferencia a nagyközönség számára is nyitott. Oktatók, kutatók, programozók és a szabad hozzáférésű kultúra aktivistái, akiket érdekelnek a Wikimédia-projektek, informálódhatnak és meg is oszthatják a Wikimédia-projektekkel kapcsolatos ötleteiket a jelenlévő szerkesztőkkel.

A hetedik wikimánia 2011. augusztus 4. és 7. között lesz a Haifa Auditorium Complexben Haifán, Izraelben. További információért látogass el a 2011-es wikimánia hivatalos honlapjára.

A 2011-es wikimánia programja beküldött prezentációkból, tematikus panelekből, műhely-munkából, kötetlen találkozókból és pár perces, rövid, tájékoztató jellegű előadásokból fog állni. Mindezen programpontokra lehet ötletekkel pályázni. A pályázatok közül a beküldött anyagok alapján a programbizottság válogat előre. A kötetlen témájú szakaszban bárki előadhat, függetlenül attól, hogy a programbizottság meghívta-e más szekcióba is a pályázatát, vagy sem.

Határidők

 • A Wikimédia Alapítvány ösztöndíjprogramjára (Scholarship Program) január 1. és 31. között lehet jelentkezni.
 • Műhely-, oktató- és tematikus beszélgetésekre a pályázatok leadási határideje: 2011. április 30.
 • Kiértesítési határidő az elfogadásukról: 2011. június 15.
 • Minden beadványt és prezentációt szívesen fogadunk a konferencia „rövid, tájékoztató jellegű előadások” (Lightning Talk) szekciójába, függetlenül attól, hogy az illető pályázat más szekcióba kapott-e meghívást a programbizottságtól.

Pályázható témák

Az idei wikimániára az alábbi öt témában nyújthatsz be pályázatot.

Wikikultúra és közösség

A wikikultúra hatása a közösségre: fórum a wikikultúra kulturális, közösségi, szociológiai és demográfiai aspektusairól, a közvéleményre gyakorolt hatásáról.

Kapcsolódó témák:

 • Wikimarketing: a Wikipédiák és a Wikimédia-projektek reklámozása, a nagyközönség bevonása.
 • Hogyan fogják a wikirendszerű projektek megváltoztatni a világot a jövőben?
 • Wikiközösség: vitarendezés és közösségi dinamika; a WMF-projektek presztízse, megítélése, wikis identitás.
 • Különböző wikikultúrák: kultúrák közti összetűzések, kulturális hatások a Wikipédia-közösségekben. Képesek-e különböző kulturális háttérrel rendelkező szerkesztők közös szabályok szerint enciklopédiát írni?
 • Speciális téma: Wikipédia az izraeli–arab konfliktusban: eszköze lehet-e a Wikipédia a kultúrák közti megértésnek és elfogadásnak Közel-Keleten? A Wikipédia mint eszköz a nemzetek és a kultúrák közötti párbeszédre.

Wikipédia és oktatás – tudás és kollaboráció

A tudás és együttműködés témakörének célja, hogy reklámozza a Wikipédia és a tudományos kutatások lehetséges kapcsolódásait, és hogy olyan ötletekre leljünk, melyek a tudás- és információmenedzsmenthez kapcsolódnak, illetve közösségi és együttműködésre alapuló projektekhez.

 • Wikitartalom: új módszerek a tartalom minőségének és megbízhatóságának javítására, különösen az oktatás, az újságírás és a kutatás területén.
 • Szemantikus wikik: szemantikus webtechnológiák alkalmazása (linked data, semantic annotation, metadata) – különösen a manuális és automatikus megközelítések szembeállítását illetően;
 • Wikiegyetem és más felsőoktatáshoz kapcsolódó wikik: hogyan vannak alkalmazva és bevezetve a különböző wikiforrások az akadémiai és kutatási gyakorlatba. Ötletek felvetése annak érdekében, hogyan lehet az együttműködést elősegíteni kutató központokkal, egyetemekkel, és hogy az ő közreműködésük hogyan javíthatja a minőséget.
 • Wikitechnológia mint oktatási eszköz az iskolarendszerben.
 • A Wikipédia mint eszköz a múzeumok kezében – információmenedzsment és a nagyközönség elérése.
 • A Wikitechnológia mint eszköz a kulturális értékek megőrzésére.

Wikiinfrastruktúra és wikitechnológia

Az infrastruktúra és technológia témája olyan fórum lesz, melyen a kutatók/fejlesztők és a felhasználók új megközelítéseket, alkalmazásokat és technológiákat oszthatnak meg egymással, valamint megbeszélhetik, hogyan tehetik a wikirendszert hozzáférhetőbbé a felhasználók számára.

 • MediaWiki-fejlesztés: a MediaWiki-fejlesztésekhez és a szoftver kiegészítéseihez kapcsolódó problémák.
 • A MediaWikin túl: milyen más wikirendszerű felületek léteznek, milyen eszközökre és tulajdonságokra van szükségünk ahhoz, hogy a tudás különböző típusait összegyűjtsük?
 • Mobil wikik: a web lassan átkerül a munkaasztalokról mobiltelefonokra; hogyan használjuk a wikiket mobilokon? Wikialapú kiterjesztettvalóság-alkalmazások (AR), hely-függő szolgáltatások.
 • Szerkesztői interfész dizájnja: használhatósági és szerkesztői tapasztalatok, hozzáférhetőség, adaptív interfészek és személyre szabhatóság, új használhatósági dizájnok.

Wikipédiák, a szabad tudás és a szerzői jog

A wikitechnológiákat multinacionális szinten alkalmazhatják, és így több jogrendszer is vonatkozhat az alkalmazásukra. Ezek a jogrendszerek ütközhetnek, ellentmondásba keveredhetnek egymással, korlátokat állítva ezzel a szabad tudás összegyűjtésében a wikirendszerek és wikitechnológiák elé. Ez a téma ezeket a kérdéseket fogja taglalni és megpróbál javaslatokat tenni a következőkre:

 • szerzői jogi kérdések és a Wikipédiák kapcsolata; konfliktusok a különböző jogszabályok között, melyek az összes Wikipédiára egyidejűleg vonatkoznak.
 • szerzői jogi licencek, ezek felhasználhatósága és az ehhez kapcsolódó problémák.
 • jogi problémák a Wikipédia szerkesztése közben: rágalmazás, becsületsértés, magán-élethez való jog, személyiségi jogok, élő személyek életrajzai.

Wikitechnológiák – kommunikáció és üzlet

A wikitechnológiák eszközként szolgálhatnak az üzleti és a médiaszektorban is. Ebben a témakörben a wikitechnológia alkalmazását fogják bemutatni üzleti és kereskedelmi eszköz-ként.

 • A wikirendszerű hír- és médiacsatorna.
 • A wikirendszer mint üzleti eszköz.
 • A wikirendszer mint kereskedelmi eszköz: tudásgyűjtés és megosztás kereskedelmi vonatkozásban. A wikirendszer mint piacszerzési eszköz.

Pályázatok és prezentációk benyújtása

A szerzők műhelybeszélgetésekre, szemináriumokra, oktató anyagokra, tematikus panelekre és előadásokra nyújthatnak be pályázati anyagokat.

Pályázni az alábbi hivatkozást követve lehet.

A pályázatod benyújtásával beleegyezel, hogy a pályázatod szövege, a prezentációs szlájdok és minden más videofelvétel továbbadható/újrafelhasználható a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licence alatt vagy más ezzel kompatibilis licenccel. Beleegyezel továbbá hogy – a licenc feltételei szerint – a prezentációdat közvetíthetik élőben, felvehetik és közzétehetik későbbi letöltésre. Ha te ellenzed ezeket (például jobban szeretnéd, ha nem vennének fel), beszélj a programbizottság egyik tagjával, mielőtt pályáznál!

A programbizottság döntéséről az általad megadott elérhetőségen keresztül fognak értesíteni.

Ha a pályázatod nem lett része a hivatalos programnak, ne keseredj el: a 2011-es wikimánia résztvevőinek lehetőségük lesz a programon belül kötetlen megbeszéléseken és rövid, tájékoztató jellegű előadásokon megosztani a mondandójukat. Számos megnyilatkozási lehetőség nyílik a konferencia keretein belül a helyszínen.

Cseréld le a „[Your proposal title]” címet az alábbi dobozban a pályázatod címével, majd kattints a „Create a page”-re! Ezután egy értelemszerűen kezelendő wikilapra fogsz jutni, amit el kell mentened, hogy benyújtsd a pályázatod.


A már benyújtott pályázatokat itt találod: Wikimania 2011 submissions.