Muslim Community in Haifa/he
הקהילה המוסלמית בחיפה
רמדאן
זמני האמסאכ והאפטאר בחיפה
כנס ויקימניה 2011 יחול בשבוע הראשון של חודש רמדאן (שנת 1432 להיג'רה), החודש התשיעי בלוח השנה המוסלמי, שבו נוהגים המוסלמים מנהגי צום ותענית, מדי יום מעלות השחר ועד שקיעת השמש. בשעות הערב והלילה שבים החיים למסלולם, אולם מוסלמים רבים נוהגים להרבות בתפילה גם בשעות הערב במהלך החודש. בישראל נוהגים כלי-התקשורת בשפה הערבית לפרסם מדי יום את שעות האמסאכ (שעת התחלת הצום עם שחר) והאפטאר (שעת שבירת הצום בערב). אפשר לחזות את השעות האלה בקירוב לפי טבלת זמני השקיעה והזריחה בחיפה. שימו לב - שעת האמסאכ מקבילה בערך לשעת תחילת ה"דמדומים האסטרונומיים" (astronomical twilight, הטור השני משמאל בטבלה), ושעת האפטאר מקבילה בערך לשעת שקיעת השמש (sunset, הטור האחרון משמאל בטבלה).
התאמת זמני הארוחות בכנס לשעת האפטאר
מוסלמים שמשתתפים בכנס ומקיימים את הצום מתבקשים להודיע על כך למארגנים, כדי שאלה יוכלו לדאוג להם לארוחה בשעת האפטאר במקום ארוחת הצהריים. ארוחות־הערב החגיגיות תוכננו כך שיתחילו סביב שעת שקיעת השמש, כך שהמשתתפים המוסלמים יוכלו להצטרף אליהן מראשיתן או לכל היותר באיחור של כמה דקות.
השתתפות בתפילות
המסגדים בחיפה נמצאים בעיר התחתית (השכונות הוותיקות יותר), כלומר 8-10 ק"מ בערך מאתר הכנס, שנמצא על ראש הכרמל. אפשר לארגן אולם תפילה למוסלמים באתר הכנס אם המשתתפים המוסלמים יהיו מעוניינים בכך. אפשרות אחרת היא לנסוע אל העיר התחתית באמצעות הכרמלית. שני המסגדים המרכזיים של חיפה נמצאים סמוך לכיכר פריז. תחנת הכרמלית הסמוכה לגן האם נמצאת במרחק הליכה מאתר הכנס, והנסיעה ממנה לכיכר פריז אורכת זמן קצר בלבד.
המסגדים של חיפה
יש שני מסגדים פעילים בעיר התחתית של חיפה –
- מסגד אסתקלאל הוא המסגד הגדול ביותר באזור. הוא נבנה בשנת 1926, ונמצא בצומת בין רחוב קיבוץ גלויות (רחוב "עירק" לשעבר) ושדרות פל־ים. הנשיא המצרי המנוח אנואר א־סאדאת ביקר במסגד הזה והתפלל בו במהלך ביקורו בחיפה בשנת 1979. המסגד פתוח לקהל בשעות התפילה המקומיות. הוא סגור בשעות הבוקר המאוחרות, ונפתח שוב לקראת שעת תפילת הצהריים. במהלך חודש רמדאן הוא פתוח גם בשעות הערב המאוחרות (בערך עד השעה 22:00), כדי לאפשר את תפילת "תראוויח" שמוסלמים רבים נוהגים לקיים לאחר שבירת הצום.
- מסגד אל־ג'רינה, המכונה גם "המסגד הגדול" (אל־מַסגִ'ד אל־כּבּיר), נבנה בשלהי המאה ה־18, בימי השלטון העותומני. הוא שופץ והורחב בתחילת המאה ה־20. המקום שבו הוא נמצא היה מרכז העיר חיפה בעשורים הראשונים של המאה ה־20.
- מסגד נוסף, ששמו המסגד הקטן (אל־מַסגִ'ד א־ס'ר'יר) איננו פעיל כיום. הוא שופץ, אך נסגר וננעל כיוון ששני המסגדים האחרים באזור מספיקים כיום לאוכלוסייה המקומית, ואין צורך לתחזק מסגד נוסף. לפיכך, אפשר לראות את המסגד רק מבחוץ, ובכל־זאת ביקור במקום מומלץ לאור חשיבותו ההיסטורית והמורשת הארכיטקטונית שהוא מייצג.